Home

Johannes Frederik Wolff (geboren in 1839) was een kleinzoon van Jacob Wolff, hij had een houtdraaierij en -handel in Delft.

De krantenberichten die op deze pagina staan, stonden in de Delftsche Courant (bron: www.delpher.nl)

 

Johannes Frederik Wolff (geboren in 1839) had zijn Houthandel en Draaierij aan het Oosteinde 162, zijn zonen hebben de zaak in 1907 voortgezet onder de naam Gebroeders Wolff.

In 1877 woonde het gezin aan het Oosteinde.

Het gezin woonde hiervoor aan de Gasthuislaan (1862), het Achterom (1870) en de Zuiderstraat (1872).

Het woonhuis aan het Oosteinde 162/164 en daarachter de werkplaats staan er nog. Het woonhuis is gerenoveerd naar n huis en huisnummer 162 (was benedenhuis) is verdwenen, de plek waar de voordeur zat is nog wel te zien.
De werkplaats heeft na de verkoop diverse functies gehad en is tegenwoordig een gedeelte van een woonhuis in de Hopstraat (huisnummer 19A), leuk om te zien dat het nu is bewoond.
Waar nu Hopstraat 19A is, was vroeger waarschijnlijk de uitgang van de werkplaats naar de Hopsteeg (tegenwoordig de Hopstraat).
De foto van het woonhuis en de luchtfoto komen van
Google Maps


Oosteinde 162 en 164


Oosteinde 164


De voormalige houtdraaierswerkplaats,
tegenwoordig een gedeelte van een woonhuis

         
 


De voormalige werkplaats gezien vanaf het woonhuis, op de erfafscheiding staat mogelijk nog de oorspronkelijke gemetselde muur. De locatie van de welput was midden in het gazon, deze put is inmiddels dichtgegooid.

     
         
         
 

 
     

 

   

Mogelijk werd de werkplaats aan het Oosteinde/Hopsteeg te klein met die meewerkende drie zonen. De familie wilde een nieuwe werkplaats inrichten aan de Verversdijk.

 

 

 

 
         
  De huur van het perceel aan het Oostblok werd beindigd, waarschijnlijk gebruikt voor opslag van boomstammen/hout.     
 

 

     
  De verkoop van Oosteinde nr. 162 benedenhuis, nr. 164 bovenwoning en de werkplaats. Bouwjaar rond 1860. De Houtdraaierij had het recht van uitweg door een brede gang naar de Hopsteeg.  

 

 
  Aannemelijk is dat Houtdraaierij aan het Oosteinde vanaf het vestigingsjaar een stoommachine had, er was namelijk een ijzeren waterreservoir en men verkocht stoomhout. Uit een boomstam werd met behulp van een stoommachine balken en planken gezaagd.

Delft had vanaf 1855 een gasfabriek aan de Asvest. In de werkplaats aan het Oosteinde werd de stoommachine tussen 1907 en 1912 vervangen door een gasmotor voor de aandrijving van de machines. De gasmotor werd ook te koop aangeboden in de advertentie.

   

 

Klik op de foto voor het filmpje van deze gasmotor

 

 

 
     

 

 

 

 

  De verhuizing van het Oosteinde naar de Verversdijk (tegenwoordig de Verwersdijk).

   
         

 

 

De broers Johannes Frederik (Jan), Pieter (Piet) en Frederik Johannes (Frits) Wolff en hun vader en vermoedelijke enkele knechten. Op de foto staan ze voor de werkplaats aan de Verwersdijk. De ingang van het bedrijf was tussen nummer 124 en 126. De foto is gemaakt tussen 1912-1914.

 

 

  Verkoop van gereedschap en wagenwielen.

  De uitbreiding van de houtzagerij en schaverij aan de Verwersdijk.

 

 

  Johannes Frederik Wolff (geboren in 1883) en zijn gezin zijn in 1925 naar Lunteren vertrokken, zijn broers Piet en Frits hebben de Houtdraaierij in Delft voortgezet. Zonen van Piet hebben de zaak daarna weer draaiende gehouden.

 

     
 

Luchtfoto van 1950: De ingang aan de Verwersdijk, de werkplaats/draaierij en de houtloods.

 

 

  Sfeerfoto uit 1956 van het terrein, op de achtergrond de houtloods. Op de foto twee dochters van Hendrien Wolff en een bewoner van v.d. Mastenstraat.

 

 

  Rond 1970 is de familie Wolff in Delft gestopt met de Houtdraaierij, het terrein en de opstallen zijn verkocht aan A&O groothandel. In 1986 heeft de gemeente het terrein van de toenmalige eigenaar gekocht en de opstallen gesloopt.

De ingang aan de Verwersdijk is er nog en ook het woonhuis aan de van der Mastenstraat 35. Toen de familie Wolff er woonde was daar een boven- en benedenwoning.

 

 

  Na de verkoop van de Houtdraaierij in Delft heeft Jan Wolff (zoon van Piet) nog vele jaren thuis een houtdraaibank gehad om zijn hobby uit te oefenen.

Zijn houtdraaibank is nu in het Gereedschapmuseum Mensert in Delft. Nog niet ten tentoongesteld, aangezien de draaibank nog regelmatig wordt gebruikt door de eigenaar van het museum.

 

         
         
  Twee foto's van Johannes Frederik (Jan) Wolff met zijn zonen en knecht in Lunteren.

 

     

 

 

 

 

De familie Wolff in Lunteren is ook gestopt met de Houtdraaierij en heeft tegenwoordig een bedrijf dat diverse uitvoeringen van huisvesting voor rundvee produceert.

Klik hier voor de website van dit bedrijf

 

     
     
         
   

   
  Hiernaast enkele advertenties uit de Delftsche Courant, ook een advertentie uit 1942. Aan het eind van de oorlog waren de vier zonen van Piet Wolff gedwongen tewerkgesteld in Duitsland. De laatste maanden van de oorlog was hij ernstig ziek, toch was hij er zeker van dat hij zijn zonen weer thuis zou zien. Zo geschiedde het, hij overleed in 1957 op 72 jarige leeftijd.