Home
Voorouders
Waar de voorouders oorspronkelijk vandaan kwamen is (nog) niet duidelijk. Pieter Jacobsz Noë ofte Ouweel woonde <1616 in Leiden. Mogelijk was hij een Waalse Calvinist die was gevlucht uit de toenmalige Zuidelijke Nederlanden (het huidige België en Noord-Frankrijk). De herovering van de Zuidelijke Nederlanden door de Spanjaarden in de 16e eeuw had tot gevolg dat veel bewoners van bijvoorbeeld Gent, Antwerpen en Noord-Frankrijk naar Nederland gingen.

In 1574 werd Leiden ontzet. Al snel daarna vluchtten protestanten uit BelgiŽ en Noord Frankrijk naar het vrije Leiden. Deze Waalse vluchtelingen waren textielwerkers en in Leiden meer dan welkom. Zij namen een nieuw soort textiel mee, dat Saai heette. Daardoor bloeide de Leidse textiel als nooit tevoren.

Op 20-01-1605 te Leiden gingen in ondertrouw: Pierre Noijee, spijnder (spinner) van Apvijle in Vranckrijck (Abbeville in Noord-Frankrijk) en Jannetgen Ieper, jongedochter van Noortwijks in Engelandt.
Is het mogelijk dat Pierre Noijee en Pieter Jacobsz Noë ofte Ouweel dezelfde persoon is ???

Circa 1530 werd Pieter Passchier Nowť geboren in Sedan Ardennes Frrance, hij was gehuwd met Jeane Vintier. Hun afstammelingen emigreerden naar Leiden. Was Pieter Passchier Nowť familie van Pieter Jacobsz NoŽ ???

Informatie over de familie Noe in Leiden vindt u op de website van het Meertens Instituut in een PDF document. Klik hier

Op pagina 9 van dat document staat o.a.:

Tot op dit moment 19-07 2005 is bekend dat Pieter Jacobsz en Jannetgen Willems(dr) de oudste familieleden zijn. Gegevens zijn in Leiden nog niet te traceren, ws in Oegstgeest.  

Drie broers : Pieter Pietersz, Willem Pietersz en Jacob Pietersz. Met de achternaam Nouwť of NoŽ